Paul Berger over de functie van aankoopmakelaar

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw huis kan je dat zelf doen. Voor het  zoeken en vinden van je nieuwe huis heb je niemand nodig. Op bijvoorbeeld Funda staat het complete actuele aanbod.

Maar waarom heb je dan een aankoopmakelaar nodig?

Het kopen van een huis doe je niet dagelijks. En toch, het proces gaat niet anders dan het dagelijks kopen van een brood bij de bakker. Maar wat maakt het kopen van een huis zo specifiek? Het ene risico bij het kopen van een huis kan je beheersen. Denk aan het krijgen van een passende hypotheek, daarvoor ga je immers naar een hypotheekadviseur.

"Het zijn maar wat voorbeelden van risico's die een koper moet inschatten"

Maar een ander risico wordt toch wat lastiger inschatten als leek, want dat ben je als particuliere koper. Denk eens aan de Vereniging van Eigenaars, de bouwkundige staat,  eigendomsverhoudingen, vervuiling in de grond of toepassing van verboden bouwmaterialen. Het zijn maar wat voorbeelden van risico’s die een koper moet inschatten voor hij/zij een bod op een woning uitbrengt. Want een goede waarde-inschatting  is mede gebaseerd op het meewegen van de risicofactoren. Eigenlijk zal je op het moment dat je jouw bod uitbrengt alle achtergronden van jouw nieuwe huis moeten kennen en zijn de risico’s geen risico’s meer, maar feiten.

Onderhandelingen

Aankoopmakelaar Paul Berger bij een dakinspectieJa, dan de onderhandelingen. Dat kan er soms hard aan toe gaan. Met het wetboek in de hand is het nog niet makkelijk om tot een  koopovereenkomst te komen waar koper en verkoper tevreden mee zijn, en toch moet je weten wat daarin staat. Vervolgens het ondertekenen van de koopakte, wat staat daarin? Standaard, dat is een goede koopovereenkomst/koopakte zeker niet. Maar de koopakte teken je wel !!

Wachten

Dan is het wachten, wachten tot de dag van oplevering. Wat daar anders kan lopen dan dat je verwacht, ik kan er boeken over schrijven. Of daarna bij de notaris, vlak voor de akte van levering ondertekend wordt. Ja, dat is een goede keuze van u. Neem uw eigen makelaar tijdens de koop van uw nieuwe huis mee. Hij/zij kost een paar centen, maar hij geeft u er heeeeel veel voor terug. Denk maar aan de mogelijke stress dat je niets vergeet, dat je niets verkeerd inschat, dat je eenvoudigweg de kennis en kunde niet hebt om exorbitant grote aankopen te kunnen doen met de wetenschap dat je je aankoop niet binnen 14 dagen op vertoning van de kassabon kunt ruilen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen als aankoopmakelaar? Bel of mail ons!

Logo van de NVM vakgroep wonen

Logo van de grootste huizensite funda.nl

Logo van de NVM vakgroep wonen

Het logo voor registermakelaars Vastgoedcert

Logo voor registertaxateurs NRVT

Algemene Voorwaarden

Lees en download hier onze algemene voorwaarden.

Privacyverklaring

Bekijk en download hier onze privacyverklaring.

Aanbod

Bekijk hier een selectie van ons aanbod.

Contact

Neem contact met ons op! Per mail, telefoon of bezoek ons kantoor.